Y O G A

Med Alexandra Leinonen

 

SÖNDAG FLÖDANDE HATHA YOGA 

Tid: 17:00 - 18:20 Start:5/9 - 15/11 
Kostnad: 1450 kr 10 tillfällen

Vi fortsätter utforska yogans väg för att närma oss inre ro genom kroppen. Denna klass är mer fysiskt utmanande. Kursen är en fortsättningskurs, du förutsätts ha minst ett års regelbunden yogapraktik.

 


SÖNDAG FLÖDANDE HATHA YIN 

Tid: 18:30 - 19:50 Start: 5/9  
Kostnad: 1450 kr 10 tillfällen

Denna kurs är öppen även för dig som är ny till yoga. Vi växlar varannan vecka mellan dynamisk Flödande Hathayoga (Vinyasa) och stilla meditativ Yinyoga. Du får möjlighet att lära dig grunderna i yoga och för dig som är mer erfaren ges mer avancerade alternativ.

 


Yoga är ett välbeprövat system för att nå inre frid och få en starkare och rörligare kropp på vägen.

I grunden handlar all yoga om att utforska ditt inre – att se att sinnets ständiga skiftningar är på ytan och att det finns ett stilla lugn där bakom. För att kunna utforska vårt inre behöver vi vara bekväma i det som finns utanför. Vi utövar fysisk yoga för att kunna få en så pass rörlig och stark kropp att vi kan sitta stadigt och bekvämt. 

På yogans väg till vårt inre lugn kan vi lära oss att ha roligt och njuta av att ha en kropp. Kroppen är vad den är men när vi pratar om den använder vi oss av förklaringsmodeller, som är precis vad det låter som – modeller till för att förklara hur kroppen ser ut och fungerar. Modellerna tjänar ett syfte för förklaring, förståelse och för att pröva nya hypoteser. Vi får dock inte glömma att de är just modeller av verkligheten och ofta tjänar det oss väl att ha kunskap om flera olika förklaringsmodeller. På söndagsyogan använder vi oss därför av förklaringsmodeller från flera skolor, både från väst och öst. Oftast går modellerna hand i hand men ibland kan de upplevas motsägelsefulla. Där de upplevs motsägelsefulla finns alltid utrymme för mer utforskning. Frågor leder ofta till ny kunskap.

Så, vill du följa med på en spännande resa genom kroppen och sinnet för att nå mer kunskap och slutligen landa i en stadig och bekväm kropp för att kunna nå inre frid? 

Yoga är stillandet av sinnets ständiga växlingar.

Yoga Sutras 1.2 – Patanjali

ALEXANDRA LEINONEN

 

Arbetar för att värna om välmåendet och att hjälpa andra att hitta utrymme för att uppleva inre frid.

Genomgångna utbildningar som ligger till grund för yogan:

  • Globalyoga med Johanna Hector: Anatomi & Assistering 50h, Yinyoga 40h, Power 50h, Rest 50h samt Assisteringsprogrammet 500h
  • Supersoul yoga advanced yoga teacher training 300h med Raghunath i Govardhan Eco Village
  • 6 månaders yogapraktisering med Shivani i Barcelona under SwamiJ i Traditional Yoga of the Himalayan Masters
  • Läkarprogrammet Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet

 

Det som konstant driver mig vidare i yogan är du – du som deltar på klasserna, ställer frågor om yoga eller helt enkelt visar nyfikenhet för att utforska något mer i dig själv.

Jag har utövat yoga sedan 2006 och guidat andra i yoga sedan 2008. Jag har yogan att tacka för mycket, men framför allt att det är genom verktyg från yogan som jag hjälpt till att läka perioder av nedstämdhet och lärt mig att hantera min oro. Sedan har den fysiska yogapraktiken gjort mig starkare, mer rörlig och antagligen friskare, men detta är sekundärt till vilken otrolig närvaro och frid jag har förmågan att lyssna in till nu!

Jag lär ut yoga på flera sätt: dynamiskt, flödande, stilla, lugnt, teoretiskt, under tystnad, under skratt, till sång och poesi, i par, med props (yoga-redskap) och utan props. Det som genomsyrar all min yoga är att jag vill förmedla en förståelse för varför vi gör det vi gör. Det finns ett syfte med yogapraktiken, men syftet kan vara olika från gång till gång och från person till person.

Målet med all yoga är inre frid. Det är lätt att glömma bort det i vår värld som är fokuserad på resultat, utseende och prestation. Friden har vi inuti oss, alltid, men yoga är ett sätt att bli av med störningarna som kan dölja den. Det finns många olika sätt att komma till insikt om och uppleva vår inre frid, yoga är det som hjälpt mig bäst.

När jag inte lär ut yoga arbetar jag som läkare inom psykiatrin. Utanför arbetet hänger jag mycket med min dotter Maja, vi tycker om att pyssla, resa till nya kulturer och landskap, klappa katter och spela spel. Jag lägger även en stor del fritid på att umgås med vänner och, tillsammans, ordna eller gå på tillställningar där man kan äta god mat, lyssna på bra musik och dansa.